Over zeep

Zeep is een reinigend product dat wordt gemaakt van de interactie van oliën en vetten (zuren) met een alkali (natrium hydroxide), om zo de uiteindelijke zeep te vormen. De oliën en vetten in de zeep zijn in het algemeen samenstellingen van glycerine en natuurlijke vetzuren. Vetzuren komen voort uit elke samenstelling na het afbreken van vetten. Wanneer de oliën worden gemengd met een alkali, vormen zij een glycerine en natriumzout van de vetzuren. Alleen al om deze reden zou alle zeep theoretisch gezien een natuurlijke glycerine inhoud moeten hebben, maar sommige massale zeep fabrikanten verwijderen de glycerine en verkopen deze apart.

Alle SQ-Natural zepen hebben een intacte en natuurlijke glycerine inhoud. Deze prachtige substantie is een natuurlijke huid bevochtiger en trekt vochtigheid uit de lucht aan, daardoor helpt het de huid zacht en soepel te houden.

Vele verschillende oliën, vetten en boters worden gebruikt in de vervaardiging van zeep die verschillende voordelige vetzuren hebben, bijvoorbeeld olijfolie dat hoofdzakelijk oliezuur bevat, dat kleine, milde bubbels produceert. Een ander voorbeeld is kokosolie wat bijna 50% uit lauric zuur bestaat en grote, vette en open bubbels produceert. Zonnebloem olie bestaat voornamelijk uit linoleic zuur en produceert grote, open en verzorgende bubbels. De vaardigheden van de zeepmaker komen in de praktijk door diverse oliën en vetten, in de correcte verdunningen, te combineren en uiteindelijk een zacht schuimende zeep te produceren terwijl de zeep mild en zacht blijft en een heerlijk schone en gezonde huid achterlaat. Dus geen huid die strak en oncomfortabel aanvoelt, zoals sommige zepen doen.

Door de componenten van capillair-actieve stoffen, verwijdert zeep vet en vuil van de huid. De capillair-actieve stoffen hebben een moleculaire structuur die werkt als een verbinding tussen water en vuil. Deze verbinding maakt de kleine vuildeeltjes zoals bijvoorbeeld make up, los van de huid. Een einde van de moleculen is hydrofiel (wateraantrekkend), en het andere einde is hydrofobic (aangetrokken naar substanties die niet in water oplosbaar zijn). Zeep is een effectief reinigend product, maar dat is niet alles! Sommige ingrediënten in vele populaire zepen, zijn niet zo erg huidvriendelijk. Vele stoffen kunnen zelfs allergieën en allerlei andere problemen veroorzaken. Een goed voorbeeld is de toegevoegde parfum waar veel mensen allergisch voor zijn. Parfum is een veel voorkomend bestanddeel in de meeste zepen. Dit is een chemische geur, gemaakt van een cocktail vol met chemische producten. Simpel gezegd; een aroma dat geen therapeutische effecten heeft, giftig is, en irriterend kan zijn voor veel gebruikers. Om precies te zijn, 70% van alle vrouwen zegt een gevoelige huid te hebben, om wat voor reden dan ook. Om deze reden zijn alle SQ-Natural zepen vrij van kunstmatige en chemische parfums en bevatten alleen aromatische, hoog kwalitatieve essentiële oliën die voordelige, therapeutische werkingen hebben voor de huid. Alle essentiële oliën zijn zacht antiseptisch en werken herstellend voor verschillende huidproblemen, vooral als er geen evenwicht is zoals bijvoorbeeld een erg droge of vette huid. In de SQ-Natural zepen wordt een verdunning gebruikt van professioneel gemengde essentiële oliën, die niet alleen een heerlijk aroma hebben, maar ook een positief effect op de huid hebben.
 

Veel bedrijven noemen hun zepen ‘natuurlijk’, maar uiteraard, dat zijn deze zepen niet. Echte zeep die bestaat uit de juiste formules, geeft heerlijk en overvloedig schuim en heeft geen chemische stoffen nodig om dit schuim te geven! Deze twee stoffen worden vaak gebruikt in deze synthetische zepen:
 

 •     Propyleen Glycol – een petrochemische stof
 •     Sodium Lauryl Sulfate
 •     Sodium Laureth Sulfate – deze chemicaliën veroorzaken irritatie, uitdroging van de huid en kunnen zelfs de hormonen ontregelen.


Het is onaanvaardbaar om van “natuurzeep” te spreken als deze stoffen op het label staan. Het zou verboden moeten worden!!

Als alternatief, een voorbeeld van de ingrediënten van de SQ-Natural  zeep.

 •     Extra Vierge Olijfolie
 •     Kokosolie
 •     Zonnebloemolie
 •     Castorolie
 •     Raapzaadolie
 •     Sheaboter (ongeraffineerd)
 •     Bronwater
 •     Aromatherapeutische kwalitatieve essentiële oliën
 •     Vers fruit en organische botanische producten


WAAR GEEF JIJ JE VOORKEUR AAN?

Verzeping vindt plaats wanneer de oliën met het alkali (soms ook ‘loog’ genoemd’) worden gemengd. Zoals eerder gezegd, zijn de oliën samengesteld uit vetzuren. Deze vetzuren hebben een bepaalde hoeveelheid alkali om te ‘verzepen’, of ze te veranderen in zeep. Dit is een essentieel deel in de verzeping, en wanneer professioneel en correct geformuleerd, blijft er geen loog over in het eindproduct. Als een extraatje maken wij al onze zepen “superfat”. Dit betekent dat de oliën en vetten in de zeep zijn gebleven, zonder de loog. Het laat sommige vetten en oliën in hun originele vorm zodat een onzichtbare, beschermende en voedende laag op de huid achterlaat. Het doel van ‘superfatting’ is het meer vochtinbrengende kwaliteiten te geven, en het milder maken voor de huid.

Wanneer olijfolie wordt verzeept, wordt het Sodium Olivate genoemd.Wanneer kokosolie wordt verzeept, wordt het Sodium Cocoate genoemd.Wanneer palmolie wordt verzeept, wordt het Sodium Palmate genoemd.

pH-waarde van zeep:
Echte zeep, gemaakt door een vakkundige, professionele zeepmaker, heeft een pH-waarde tussen 9 en 10. Het is een fabeltje dat de huid pH-evenwichtige producten nodig heeft. Het maakt niet uit waarmee u uw gezicht wast, vermits een gezonde huid zichzelf op natuurlijke wijze terug in balans brengt binnen 1 tot 2 uren. De enige manier om de pH-waarde van zeep te verlagen is detergenten toevoegen (bv. SLS – sodium lauryl sulfaat) en dat is de reden waarom grote commerciële bedrijven hun zogenaamde “zeep” met een lage, neutrale pH-waarde van 5,5 (PH van de huid) tot 7,5 (PH van het oogvocht) verkopen. Dit is geen echte zeep en ze kan schadelijk zijn voor de huid en deze uitdrogen, waardoor problemen als allergieën, eczeem, dermatitis en psoriasis ontstaan. Meer informatie pH

Wij hebben een gekwalificeerde, professionele en internationale aromatherapeut die voor ons werkt. Zij heeft 20 jaar ervaring en dat is de reden waarom al onze zepen zo heerlijk ruiken! Het komt allemaal neer op het mengen van verschillende geuren. Maar misschien nog wel belangrijker, ze ruiken niet alleen lekker, maar onze zepen zijn ook zeer goed voor de huid. Door onze natuurlijke zeep te gebruiken, in plaats van de synthetische tegenhanger, zul je verbetering zien en voelen in de kwaliteit en structuur van je huid.

Productie methodes:
In principe zijn er twee methodes om zeep te maken, een koud procédé en een warm procédé. Eenvoudig gesteld wordt tijdens het koud procédé zeep gemaakt zonder extra warmte toe te voegen. Het is onmogelijk om echt “koude” zeep te maken omdat zeep het eindresultaat is van een proces dat men “verzeping” noemt. Hierbij worden oliën en vetten gecombineerd met een alkalische stof, die samen een zout (zeep) als eindproduct hebben. Dit soort chemische reactie is exothermisch. Met andere woorden, het creëert warmte op een natuurlijke wijze zonder invloeden van buitenaf. De alkalische stof, die gebruikt wordt om zeep te maken, is natrium hydroxide (NaOH) en een “loge vloeistof” is de alkalische vloeistof die ontstaat door pure NaOH op te lossen in water. Omdat de zeep op een natuurlijke wijze opwarmt tijdens het verzepingsproces bereikt het niet de extreme temperaturen die tijdens het warme procédé op een kunstmatige manier gecreëerd worden. De belangrijkste factor bij onze keuze van het koud procédé is dat de delicate en waardevolle vetzuren van de oliën in het recept intact blijven.

Bij het warme procédé wordt de zeep “gekookt” in een dubbele ketel of oven en wordt het verzepingsproces geforceerd. In sommige productieprocessen wordt de zeep dagen lang gekookt (bv. bij de Marseille methode). U kan zich dus inbeelden dat er in het eindproduct weinig goeds achterblijft. Men kan dit vergelijken met het koken van groenten. Wanneer men de groenten zachtjes stoomt of roerbakt, haalt men voordeel uit de vitamines en mineralen die de groenten bevatten. Wanneer men de groenten echter gedurende lange tijd hardhandig kookt, zullen alle voedende elementen verdwenen zijn.

Er is nog een andere methode om zeep te maken, die niet echt in één van beide genoemde categorieën valt. Bedrijven kopen “zeepnoedels” aan, een kant-en-klare zeepbasis die doorgaans bestaat uit een mix van palm- en kokosnootolie maar ook dierlijke vetten. De noedels worden gesmolten, geur- en kleurstoffen worden toegevoegd en ze worden in zeepblokjes of verscheidene chique vormen geperst. De meeste moderne, commerciële zepen worden bij hoge temperaturen in een vacuüm verwerkt, hetgeen de verzeping versnelt en zo een snellere turn-over bewerkstelligt.

Mag ik mijn gezicht wassen met zeep?
Vele mensen zijn bang om hun gezicht te wassen met zeep omdat het hun huid droog en strak maakt en onaangenaam doet aanvoelen. De reden hiervan is dat vele zepen agressief zijn door de gebruikte synthetische detergenten schuimversterkers enz. Ze bevatten ook kunstmatige, synthetische, chemische aroma’s en kleurstoffen die op de huid achterblijven. Dit kan problemen zoals een droge huid en allergieën veroorzaken. Al onze SQ-Natural zepen bekomen hun aroma door natuurlijke etherische oliën en hun kleur door plantaardige kleurstoffen en natuurlijke klei. De meeste commerciële zepen bevatten vetten zoals palmolie die de poriën verstoppen. In SQ-Natural producten wordt geen palmolie gebruikt. Deze olie wordt vaak gebruikt als goedkope “vuller” voor zeep en wordt ook omringd door enige controversie omdat ze afkomstig is van het regenwoud. Hoewel vele bedrijven beweren dat ze palmolie aankopen van ondersteunde bronnen, is dit een zeer dubieus onderwerp.

Waarom is “koud bewerkte” zeep beter dan commerciële zeep?
Commercieel geperste en glycerine zeep – zelfs de duurdere zepen – worden vervaardigd door een productiemethode waarbij hoge temperaturen, druk en buitensporige hoeveelheden alkalische oplossing gebruikt worden om de verzepingsreactie van de zeep te versnellen en zo sneller meer zeep te maken. Helaas zijn natuurlijke bloemen- en plantenessences gevoelig voor hitte, licht en andere factoren en worden ze beschadigd wanneer ze aan dit zeer ruwe productieproces worden onderworpen. Het resultaat is dat de actieve, weldadige elementen van elk natuurlijk ingrediënt vernietigd worden. Hierdoor verliezen ze net die eigenschappen waarvoor ze in feite gekozen werden. Het is ook belangrijk om te weten dat commerciële zeep gewoonlijk vervaardigd wordt met ingrediënten, die kleur- en geurloos gemaakt werden om ze cosmetisch neutraal en aantrekkelijker te maken. Deze “verfijning” neutraliseert echter ook hun weldadige eigenschappen. De koude bewerking methode om zeep te maken gebruikt lage temperaturen gedurende een korte periode tijdens het procédé om de verschillende oliën tot hun natuurlijk smeltpunt te brengen. Eens dit bereikt is, wordt geen verdere warmte meer toegevoegd om zo de natuurlijke essences toe te laten hun voedende en gezondheidsgerelateerde voordelen te behouden. Bovendien creëert het koude bewerking procédé zelf in de zeep een bijproduct, nl. glycerine – een vochtinbrenger – die vocht helpt aan te trekken naar de huid en bijdraagt tot het zijdeachtige gevoel van onze zeep. Commerciële zeep bevat zeer weinig of geen glycerine vermits het vaak geëxtraheerd wordt en verkocht als additief voor voeding of cosmetica omwille van de hogere verkoopwaarde. Onze zepen zijn ook ook uniek omdat ze geen vrije alkali en zout bevatten...in tegenstelling tot commerciële zeep, die doorgaans 0,1% tot 1% bevat – een bijkomende reden waarom andere zepen nog steeds de huid uitdrogen.

Veel klanten melden ook dat, sinds hun overschakeling op natuurlijke koud bewerkte zeep, hun bestaande huidallergieën verdwenen zijn of op zijn minst aanzienlijk verminderd zijn.

Neem het volgende scenario in beschouwing. Je wordt ’s morgens wakker en je neemt je favoriete shampoo (vol synthetische geuren, kleur- en bewaarmiddelen en schuimversterkers). Misschien gebruik je ook een conditioner (opnieuw vol synthetische geuren, bewaar- en kleurmiddelen en schuimversterkers). Gebruik je een douchegel om je te wassen? Nog meer synthetisch spul. Zelfs je vertrouwde zeepmerk bevat waarschijnlijk op zijn minst synthetische geur- en kleurmiddelen. Na het douchen voelt je huid misschien een beetje droog aan, dus open je een potje vochtinbrengende crème voor lichaam en handen – nog meer synthetische geuren en bewaarmiddelen...die op je huid blijven zitten ! Gezichtscrème, nog meer synthetische stoffen. Parfum, ja zelfs deze bevatten vaak een mix van synthetische geuren. Wanneer je je lichaam dagelijks aan zo’n hoeveelheid synthetische, huidirriterende stoffen onderwerpt, is het misschien niet verrassend waarom zoveel mensen over de hele wereld lijden aan een bepaalde graad van huidallergieën. En dat is niet alles !! We hebben zelfs niet vermeld wat er op je kleren blijft zitten nadat ze gewassen werden met synthetische detergenten.

Indien je jezelf nog niet verwend hebt met de zachte, crèmige streling van onze SQ-Natural zepen, nodigen wij je uit om het natuurlijke voordeel zelf te ervaren. Wij zijn er zeker van dat je met ons zal instemmen...er is werkelijk een wereld van verschil!!

Nieuwsflash

Blijf op de hoogte van:
Nieuwe & GRATIS producten
Tijdelijke aanbiedingen
Kortingen & Acties
Aanmelden

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2007 - 2024 De Online Zeepwinkel | sitemap | rss